logo

Lichttherapie

Fysiotherapie Kennemerlaan biedt lichttherapie waarmee mensen behandeld kunnen worden die in de ‘donkere maanden’ van het jaar klachten krijgen gerelateerd aan de afname van de hoeveelheid zonlicht per dag.
Lichttherapie helpt tegen winterdepressie (ook wel “winterblues” genoemd), depressies die zich uiten in een complex van klachten. Er wordt vaak gezegd dat het gaat om zogenaamde ´atypische depressies´, met vooral ´vitale kenmerken´.

Somberheid, prikkelbaarheid, moeheid, energieloosheid, futloosheid en toegenomen slaapbehoefte zijn de meest voorkomende klachten, hoewel deze klachten ook kunnen voorkomen zonder uitgesproken somberheid. Apathie, het ‘niets meer uit de handen komen’, kan op de voorgrond staan. Daarnaast melden mensen vaak verlies van interesse en afname van de behoefte aan sociale contacten met anderen.
De zogenaamde atypische klachten zijn een toename van eetlust, waarbij vooral koolhydraatrijk voedsel (pasta’s, chocolade, snoep en alcohol) de voorkeur verdient, gewichtstoename en een vergrote behoefte aan slaap. Het is een gebruikelijk verschijnsel dat iemand die lijdt aan winterdepressie 4-6 kg in gewicht in de winter aankomt en zo’n 2-6 uur langer slaapt dan in de zomer, zonder uitgerust op te staan. In het voorjaar tot aan de zomer verdwijnen deze klachten volledig.
De meest voorkomende symptomen van de seizoengebonden depressie zijn dus: toename vermoeidheid, afname interesse, lusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen, toename prikkelbaarheid, toename slaapbehoefte, veranderd slaappatroon, emotionele labiliteit, toename eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep/alcohol), toename lichaamsgewicht, afname behoefte aan sociale contacten, niet kunnen genieten en minder zin in sex.

Niet iedereen heeft deze klachten in dezelfde mate. Er bestaan ook mildere varianten van de seizoensgebonden depressie. Het kan zelfs zo zijn dat het niet zozeer gaat om echte gevoelens van somberheid en winterdepressie, maar om een seizoensgebonden gevoel van moeheid en energieverlies. Ook dan is lichttherapie vaak effectief.

Een minderheid van de mensen heeft de bovengenoemde atypische klachten niet of heeft juist een verminderde slaapbehoefte en een geringere eetlust in de winterperiode. Echter over het algemeen is er meer slaapbehoefte, dat wil zeggen vroeger naar bed gaan, laat opstaan, moeilijk wakker worden, middagdutjes doen en overdag futloos zijn. Ook in deze gevallen helpt lichttherapie uitstekend.

Tijdens de behandeling dient het speciale licht (full spectrum) via de ogen binnen te komen: ontkleding is niet nodig. U neemt plaats in een relaxfauteuil en leest een tijdschrift of een boek.

COPYRIGHT © FYSIOTHERAPIE KENNEMERLAAN

kleurenblokken
Fysiotherapie Kennemerlaan
×